Ryby a ořechy v těhotenství pomáhají předejít alergii u děťátka!

Skupina mastných kyselin podpoří imunitní systém dítěte!

Mnohé maminky se diví z čeho mohou vzniknout maličkým dětem alergie – zejména, pokud v rodině není alergik. Myšlenka, že dítě, které přijde na svět, je z hlediska alergií nepopsanou deskou, je scestná. Maminka své děťátko a jeho riziko alergií formuje už během těhotenství tím, jakou stravu maminka konzumuje. Bohužel, ne všechny těhotné maminky vědí, jaké změny ve stravě by měly během těhotenství a kojení udělat, aby co nejlépe ochránili své děti. Ukázalo se také, že ne vždy je nejlepší cestou vyhýbat se některým potenciálním alergenům, zejména stravě, která obsahuje polynenasycené mastné kyseliny.

Lepší funkce střev

Nový výzkum, který byl nedávno publikován v odborném magazínu Journal of Physiology, ukázal, že existuje souvislost mezi tím, co maminka během těhotenství konzumuje a rizikem rozvoje alergií u jejího dítěte. Výzkumníci zjistili, že pokud strava matky obsahuje určité skupiny polynenasycených mastných kyselin (PUFA) – takové, jak najdeme v rybách, vlašských ořeších nebo ve lněném semínku – může ovlivnit vývoj střev dítěte. O těchto mastných kyselinách se ví, že zlepšují reakci střevních imunitních buněk na bakterie a cizí látky, takže u dítěte je nižší pravděpodobnost, že bude trpět alergiemi.

Nižší riziko alergií

Několik dosavadních klinických studií ukázalo, že doplňky výživy s obsahem rybího oleje a oleje z vlašských ořechů u těhotných žen snižují riziko vzniku alergie u jejich dětí, ale mechanismus, proč je to tak, nebyl znám. “Výzkum se intenzivně zaměřil na stravu maminek během těhotenství. V západní stravě skupina polynenasycených mastných kyselin, kterou jsme zkoumali, prokazatelně zlepšila funkci střev – příjem rybího oleje a oleje z ořechů jsme nahradili kukuřičným olejem, který obsahuje různé druhy mastných kyselin, “řekla Dr. Gaëlle Boudry z výzkumného ústavu INRA ve francouzském Rennes, podle stránek ScienceDaily.

Podpora imunitního systému

Odbornice dále vysvětluje: “Naše studie identifikovala, že určité skupiny polynenasycených mastných kyselin – známé jako N-3PUFAs – způsobují změnu v tom, jak se vyvíjí dětské střevo, což by mohlo změnit způsob, jakým se vyvíjí střevní imunitní systém. Tyto změny pravděpodobně snižují riziko vzniku alergie v pozdějším věku. “Tým odborníků zjistil, že obohacení stravy těhotné maminky zmiňovanou skupinou mastných kyselin dělá střeva novorozence více” propustnými “. Takové střeva umožňují bakteriím a novým látkám snadněji projít přes sliznici střeva do krevního řečiště. Tyto nové látky pak spouštějí dětskou imunitní odpověď a tvorbu protilátek.

Pozitivní vliv i na centrální nervový systém

“Výsledkem je, že imunitní systém dítěte se rozvíjí a zraje rychleji – což vede k lepšímu imunitnímu systému a menší pravděpodobnosti, že bude trpět alergií,” vysvětluje výzkumnice, podle stránek ScienceDaily. Tento výzkum potvrzuje předchozí studie, které ukázaly, že příjem těchto mastných kyselin v průběhu těhotenství zvyšuje délku těhotenství a pozitivně ovlivňuje zrání centrálního nervového systému dítěte.

Co ukážou další studie

Tyto výsledky byly zatím zjištěny na základě studií na prasátkách, a tak budou následovat studie, které mají za cíl potvrdit, že to stejně funguje i u člověka. Nicméně střeva prasat jsou vynikajícím modelem lidských střev, takže vědci věří, že výsledky budou velmi podobné. Aktuálně chce tým odborníků také zjistit, zda funkce střev, pozitivně ovlivněna zmiňovanou skupinou polynenasycených mastných kyselin, objevena u novorozenců, přetrvává iv jejich pozdějším životě.